Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği 2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı Yapıldı

Haber Tarihi: 21.11.2022
tarim-calistayi-genel-web-jpg

YEREL YÖNETİMLERDEN TARIM AÇILIMI

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği( Agricities), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “II.30 Büyükşehir Tarım Daire Başkanları, Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı” düzenledi. Çalıştaya, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr.Vahit Kirişci, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Agricities Başkanı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen,  Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı,30 Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri ile Bosna Hersek, Somali ve Kamerun’dan, belediye başkanı ve üst düzey yöneticiler katıldı.

Merkezi Konya olan ve Başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın yürüttüğü Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (Agricities) tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliliğinde II.30 Büyükşehir Tarım Daire Başkanları, Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı” geçekleştirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı,30 büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri ile Bosna Hersek, Somali ve Kamerun’dan, belediye başkanı ve üst düzey yöneticiler katıldı.

Çalıştayın ilk günü açılış programı gerçekleştirildi.

Konya- Karapınar’a Örnek Köy

Çalıştayın açılış programında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci; Çiftçimizin refah seviyesini yükseltiyoruz. Çiftçimizin önünü açtık. 2006 yılına kadar çiftçimize ait bir kanun yoktu. Tarım Kanunu yaptık. Islahcı  Hakları Kanunu yaptık. Lisanslı depoculuk uygulamasına başladık… Suyumuzu ve tarım arazilerini korumamız gerek. Kent Tarımı geliştirmeliyiz. Yerel yönetimler kırsal ile şehirleri barıştırmalı. Kırsaldan göçü önlemek amacı ile KonyaKarapınar’da örnek köy uygulamasına başladık. Köy Yaşam Merkezleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladık. Güvenli gıdaya ulaşımda yerel yönetimlerin çok özel çalışmaları var. Bu çalışmalar çok hoşuma gidiyor. Bu çalışmaları yerel yönetimlerimizin yaygınlaştırmaları güzel olur. Teknofest gençliğinin ilgisini kırsala çekmek için projeler üretmek ve yaygınlaştırmak için de çaba harcıyoruz…

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz; Kocaeli sanayi, bilişim, inivasyon ve arge merkezi bir şehirdir. Ancak ciddi bir tarım potansiyeline sahiptir…

Birlikte hareket etmeyi önemsiyorum…

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın; Çalıştaya gösterilen ilgiden anlaşılıyor ki tarım konusunda ciddi bir hassasiyet oluşmuş, bu çok güzel. Tarım Bakanlığımızla beraber hareket etmeyi önemsiyoruz. Bu kapsamda üretilecek projelere ihtiyacımız var. Bakanımızın çalıştaya gösterdiği ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum.

İyi uygulamalar yaygınlaştırılmalı…

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı- Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay; Tarımsal üretim ilk günkü gibi önemini koruyor. Yerel yönetim liderleri olarak bizler doğru tarım, yaşanabilir şehir,  güvenli gıdaya ulaşımı sağlamak için çalışıyoruz. İyi uygulamalarının yayılmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda Kocaeli’nde düzenlediğimiz çalıştay ciddi katkı yapacaktır. Başta Tarım Ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci ve belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Açılış programından sonra oturumlara geçildi. Çalıştay,7 başlık altında 7 oturumda gerçekleştirildi.  Oturumlarda ulusal tarım politikalarına paralel yerel yönetimlerin tarım alanında sağladığı katkılar, örnek uygulamalar, sahada karşılaşılan sorunlara karşı ortak çözüm yolları ve tecrübe paylaşımı konularında görüş alış verişinde bulunuldu.

Katılımcılar, son gün Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen tarımsal faaliyetleri inceleme imkanı da buldular.

Çalıştay, açıklanan sonuç bildirgesi ile son buldu.