Çeltik Belediyesi - Ali MEŞE

Posta Kodu:
Türkiye - Konya - Çeltik
Çeltik Belediyesi

Çeltik Belediyesi

Çeltik ilçesinin kuruluşu 11. ve 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İbrahim Hakkı Konyalı'nın "Konya Tarihi" adlı eserine göre Çeltik'in geçmişi Karaman Eyaletine bağlı Akça şehrine dayanmaktadır.  Çeltik yakınlarındaki İba’nın kuyusu denilen yerde kurulan Akça şehri 1902'de ilçe kimliği kazanmış, ancak bataklığı ve sivrisinek çokluğu sebebiyle ilçe sıfatıyla önce Hatırlı’ya verilmiş, daha sonra da Cihanbeyli'ye aktarılmıştır.

Çeltik, 1958 yılına kadar köy,1958 yılında bucak, 1968 yılında kasaba statüsü kazanmıştır, 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı "130 ilçe Kurulması Hakkında Kanun" ile İlçe olmuştur. 2012 yılında çıkarılan ve 2014 yerel seçimleriyle birlikte yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülkî sınırlarına genişletilmiştir. Böylece Çeltik, Konya Büyükşehir Belediyesi hizmet kapsamına girmiştir.

İlçe’ye bağlı 14 mahalle bulunmaktadır. Bunlar; Adakasım, Bahçe Saray, Bahçelievler, Doğanyurt, Fatih, Gökpınar, Honamlı, İshakuşağı, Karşıyaka, Kaşören, Küçükhasan, Selçuk, Torunlar, Yukarı Aliçomak’dır.

Çeltik jeopolitik olarak Konya'nın kuzey batısında yer alır. Doğuda Polatlı, batıda Emirdağ, güneyde Yunak, kuzeyde ise Sivrihisar ile çevrilidir.

Çeltik adı; bu bölgede pirinç yetiştiriciliği yapıldığı için verilmiştir. Zamanla sulak alanların azalması ve pirinç tarlalarındaki sivrisineklerin sıtma hastalığına neden olması yüzünden üretimi bitmiştir

850m rakımlı olan Çeltik’in yüzölçümü, 637 km2, nüfusu, 1007’dir. Bu nüfus, 5.104 erkek ve 4.967 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise %50.68, erkek, %49,32 kadındır. Nüfusun 2018 yılında artış hızı %5.25’tir. Çeltik yurt içine ve yurt dışına göç vermiştir

Tarım ve hayvancılık ilçenin ana geçim kaynağıdır. Bozkır’ın bu verimli ovalarında buğday üretimi ilk sırada yer almaktadır. Alternatif tarım ürünleri olarak da şeker pancar, ayçiçeği, haşhaş, kanola, mısır yetiştirilmektedir. Organik sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretilen bu ürünler halk pazarında satılmaktadır. Yaylalarda ve meralarda küçük baş hayvan yetiştiriciliği yaygındır.

Yaz aylarında gurbetten gelen Çeltikliler adına “Gurbetçi Festivali” yapılmaktadır. 2020 yılında üçüncüsü düzenlenecektir. Bu festival bir gün sürmektedir. Festivalde yöresel ürünler tanıtılmakta, yerel ve ulusal sanatçılar konser vermekte, halk oyunları gösterileri yapılmaktadır.